tisdag, januari 22, 2008

Ägarlägenheter och OPS


Idag har jag varit på Veidekkes seminariumdag "Knäckfrågor". De två ämnena för dagen var; ägarlägenheter och OPS.
Kan inte sluta bli så irriterad på hyresgästföreningens Barbro Engman. Varför har hon alltid så himla fel?! Ägarlägenheter skull öka mångfalden, rörligheten och utbudet på bostadsmarknaden och framför allt hyresmarknaden. Tänk vad perfekt om man de fakto kunde äga sin lägenhet och få hyra ut den. I Norge är 80 % av bostadsmarknaden ägarlägenheter, resterande hyreslägenheter. Liknande är det i Finland. Varför skulle inte Sverige kunna ha liknande?

Däremot var jag lite beskiven på regeringens "ombud" Hans Lindblad från finansdepartementet som var så grymt skeptisk till OPS (Offentlig, Privat Samverkan). Varför? Sverige är snart det enda land som inte jobbar aktivit med detta. Det skulle var bra för Sverige om vi vågade testa nya sätt att finansiera vår infrastruktur, men framför allt att öka effektiviteten och dela på riskerna. Fler investeringar skulle komma till stånd.

Efteråt var det mingel och lite nätverkande. Nu är jag hemma och förberede inför min middag imorgon kväll med fd. kollegor.

Inga kommentarer: