tisdag, juni 26, 2007

Fastighetsskatten

Ser framemot webbsändningen av Borgs (finansministerns) presskonferens idag klockan 13.00. Då ska de två olika alternativen för ny fastighetsskatt presenteras. Antar att det är pest eller kolera...fastighetsskatten borde avskaffas helt och inte göras om. Är trött på politiskingenjörkonst. Läs DN:s artikel idag här.

Läs mer om webbsändningen här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det måste anses oansvarigt att förespråka en ofinansierad skattesänkning. Dessutom är fastighetsskatten en relativt bra skatt eftersom skattebasen är oelastisk, varför andra skattesänkningar borde förespråkas istället, om nu sådana ska genomföras. Ditt ställningstagande verkar emotionellt baserat och inte särskilt genomtänkt. Jag gillar däremot finansministern. Han hanterar en svår situation (kd:s populistiska krav på sänkt fastighetsskatt) på ett moget sätt.

Anna K sa...

Moderaterna klubbade på sin partistämma att avskaffa fastighetsskatten på sikt. Sen kan man tycka att det är bättre att sänka en annan skattebas, det är en sak. Men om ett helt parti står bakom ett förslag, förväntar man sig att det ska genomföras när man får möjligheten att leda landet.

Jag anser heller inte att kds förslag är att föredra. Även om det är lätt att beskatta fastigheter då som du säger är oelastiska, dock måste man ändå alltid ställa sig frågan om det är rättvist?

Om man istället sänkte inkomsskatten rejält för alla inkomstskikt, så skulle kanske jag också anse att fastighetsskatten inte var prio ett att börja sänka/avskaffa. Men nu upplever jag det som man flyttar beskattningen från ett ställe till ett annat.

Jag vill se en större debatt i samhället om vad vi egentligen ska finansiera gemensamt och inte. För varje skattekrona som tas från invånarna ska ifrågsättas anser jag. Stora delar av den offentliga sektorn bör kunna privatiseras i högre takt.

Jag anser också som ni att finansministern gör ett bra jobb och tar ansvar som helthet. Men när det gäller fastighetsskatten, anser jag att vi lika gärna kunde haft kvar de gamla reglerna än att endast göra om systemet.