torsdag, december 04, 2008

Stimulanspaket för Stockholm

Sten Nordin visar handlingskraft och föreslog igår på en presskonferens stimulansåtgärder från staden för att möta det rådande konjunkturläget. Stimulansåtgärderna utgörs av fyra kraftfulla åtgärder:

1. En fullföljning av det omfattande investeringsprogrammet för 2009 om 10-12 mdkr och samma nivå 2010 och 2011, sammalagt drygt 30 mdkr över tre år.

2. Investeringar i bostadsprojekt och infrastruktur, bland annat en tidigareläggning av investeringar om ca 10 mkdr över fem år.

3. Massiva upprustningssatsningar av bostadsområden i ytterstaden och av vård- och omsorgsboenden. Sammantaget innebär detta åtaganden om 10 miljarder kronor de kommande fem åren.

4. Underlättande av privat nyproduktion av bostäder genom att sänka tomträttsavgälden (markhyran) för hyresrätt vid nyupplåtelse till den nivå som gäller vid reglering av löpande tomträttsavtal, vilket innebär nästan en halvering av avgälden under hela den första avgäldsperioden på under tio år.

Sammanlagt tidigareläggs investeringar i nyproduktion av bostäder, infrastruktur samt upprustningar av bostäder om 20 miljarder kronor för perioden 2009-2013.

Inga kommentarer: