tisdag, december 19, 2006

Odellplattan

Just nu hamstras det både snus och betong. Vid årsskiftet höjs snusskatten, ränte- och investeringsbidragen för bostadsbyggande avskaffas och stimuleringsbidragen sänks. Det har lett till effekten av en "Odellplatta". All byggnation som påbörjats innan klockan slår tolv på nyårsnatten kommer få fortsatt bidrag. För att det ska kallas påbörjat arbete räcker det indirekt att en betongplatta är gjuten, så nu gjuts det betongplattor i full fart runt omkring i landet.

På kort sikt förstår jag att bygg- och fastighetsbolagen kommer att få svårt att få ihop kalkylen. Då man kan anta att investeringsbesluten grundat sig på kalkyler där man räknat med bidragen. Bidragen var konstruerade så man skulle bygga exakt som politikerna ville, indirekt skulle alla lägenheter se likadana ut över allt. Tack och lov är detta snart över!

Genom slopade bidrag, sänkt fastighetsskatt skapas goda villkor för byggande av bostäder i Sverige. Vi kommer få se ett byggande i ett bredare spektrum, som skapar mångfald av nya lägenheter och därigenom frigörs mindre och äldre. Reformen innebär även att vi tar lyckligtvis ett ytterligare steg mot marknadshyror. Det leder till en bättre bostadsmarknad för alla, fler unga människor kommer äntligen få möjlighet till en egen bostad!

Skulle skrivit julkort, men inser att de ändå inte kommer hinna fram i tid. Så jag skickar mitt julkort här istället.

Inga kommentarer: