fredag, september 21, 2007

Business Arena 2007


“The Nordic Countries and the Baltic region” Bengt Dennis fd riksbankschef talade om vad som gjort the Baltic Tigers framgångsrika; att de valde rätt politiskt ekonomisk strategi, en liberal ekonomi. Att de blev medlemmar i både EU och NATO. På frågan vart han själv investerar sina pengar blev svaret: "Jag tittar på emergent markets, fd Sovjetunionen, Azerbadjan och Kazakstan, men har några säkra investeringar i Sverige och de Nordiska länderna uppfattas som säkra".

Nästa seminarium ”The Stockholm Region in Terms of International Competion”Handlade om hur vi ska stå oss konkurrensmässigt mot omvärlden. Talarna talade om att Sveriges styrka är att det är en bra testmarknad då svenskar är törstande på ny teknik. Företag vill av den anledningen etablera sig här. Dock finns det vissa short comings som är till vår nackdel. Vi har en trög och lång politisk process, nivån på högre utbildning är inte tillräcklig, brist på bostäder och trafiklösningar.

Under seminarium ”Stadsutvecklnig över gränserna” lovade Kristina Axen Ohlin att handläggningen ska halveras och vara max ett år i Stockholm Stad. BRA! Deltog gjorde också Erik Langby (Nacka) och Lars-Erik Salminen (Solna).

Seminarium ”Bostadsmarknad, byggande och finansiering” och ”Vad innebär ägarlägenheter i praktiken” Barbro Engman från Hyresgästföreningen fick bra med kängor från de övriga. Vilket var väl förtjänt. Kvinnan är galen, hon verkar inte leva i verkligheten. Hennes analyser hur olika upprättelseformer och finansieringsformer påverkar bostadsmarknaden var heller inte mycket att hänga i julgranen. Stellan Lundström från KTH var moderator.

På plats var även Kristina Alvendal som jag hann hälsa på. Lunchen vigdes åt affärsmöte och på eftermiddagsfikat fick jag och min kollega Maria modella för NewSecs fotograf. Vi fick hålla i deras goda fruktdrinkar framför senaste Nordic Report :-)

Inga kommentarer: