fredag, september 21, 2007

Citygalleria vid Odenplan

Idag åt jag lunch med två retailkollegor i branschen på Lisa på torget. Självklart kom ämnet Citygallerian vid Odenplan upp. Odenplan behöver livas upp, en galleria är varmt välkommen. Framför allt är det en ekonomisk förutsättning för att finansiera hela trafiklösningen vid Odenplan. Genom en galleria finns det en fastighetsägare och butiker som har intresse utav att det är rent och snyggt och upplyst. Vi Vastasansbor får en tryggare och finare miljö på köpet och närhet och större utbud. Winn-Winn!
Läs om planarbetet här.
Vad tycker ni? ska vi ha en galleria vid Odenplan?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack och lov så har en antirörelse mot gallerian vuxit sig starkare ju mer folk får veta om konsekvenserna. Det är inte många butiksägare som delar din uppfattning, de kanske inte ens finns kvar när den eventuella gallerian står färdig. Tills dess skulle både butiker och boende (även besökare) ha ett rent helvete med ett helt uppgrävt Odenplan, och med 100-åriga, och yngre, träd borta. Inte troligt att man kan återställa med nya träd då det blir för grund yta ner till galleriataket. Och varför skulle vi önska att Odenplan ska se ut som vilket köpcentrum som helst? De flesta trivs bra med den lite småstadsaktiga karaktären med små personliga butiker. Vill man hellre gå i anonyma butiker är det 10 minuters promenad till Västermalmsgallerian eller Hötorget/Gallerian Hamngatan, snabbare ändå med allmänna kommunikationer. Det är inte så att de skulle vara äldre, mossiga personer som säger nej - faktiskt är det massor med unga människor som tycker att vi har tillräckligt med inglasade köpcentrum. Vi kanske börjar anse/inse att lycka inte ligger i mer konsumtion utan det vara nog så skönt att titta på ett träd, t.ex. kastanjen på Odenplan som ryker vid ett galleriabygge!

Anna K sa...

Lite sen, men här är mitt svar...

Gallerian kommer vara nergrävd under marken, vilket gör att det fortfarande kan finnas ett fint torg med träd på. Odenplan kommer snarare ges möjlighet att bli vackrare enligt min mening.

"Uppgrävt" Odenplan hänger inte på Gallerian. Stadsbiblioteket och Citybanan kommer byggas, vilket är större projekt än gallerian. Så tyvärr kommer det bli lite stökigt kring odenplan oavsett.

Genom utökad kommunikation, närhet till konsumtion, kan det snarare leda till ett lyft för fastigheternas värde i området, på sikt.

Tittar man på handelstreden så lyfter oftast fler butiker upp omsättningen på de redan etablerade. Konkurrens är bra.

Odenplan är inte en småstad, det är en stadsdel i Sveriges huvudstad. En stad som jag hoppas ska växa och kunna konkurrera med övriga Europas huvudstäder om att bli den mest attraktiva staden att leva och bo i för privat personer och för företag att etablera sig i.

Kolla gärna in: http://www.yimby.se/