torsdag, mars 08, 2007

Grattis kvinnor!

Idag kommer många kvinnor världen över får presenter och blommor som ett "grattis på kvinnodagen". Syftet med den internationella kvinnodagen är att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Men vad fyller den för funktion? Jag har år efter år ifrågasatt varför kvinnor har en dag? vems är de andra dagarna? Läs min debattartikel från förra året här.
Dagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen "Andra Internationelen". 1977 antog FN en resolution som rekommenderar allmänt firande. Att fira leder knappast till ökad jämställdhet, det krävs handling. Att våga se alla som individer och inte efter kön. Att våga vara banbrytande och anställa kvinnor inom mansdominerande yrken och att inte undra vad det är för fel på mannen som väljer att söka sig till kvinnodominerande yrken. Mycket utav problemen sitter i våra huvuden, våra fördomar om hur saker och ting ska vara (eller har varit). Kvinnor måste bli bättre på att lyfta fram varanda och nätverka, inte bara med kvinnor utan också med män.
Imorgon startar Moderaternas kommunalarixkonferens. Jag ska inte åka för första gången på 7 år :-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med dig toill 100%, tycker att denna dag är lite blase år 2007, men en rolig sak i sammanhanget är ju att du är född på det Internationella Kvinnoåret 1975!

Anna K sa...

Tack för din kommentar. Visste inte att 1975 var officiella internationella kvinnoåret :-)
mvh
Anna