fredag, mars 02, 2007

Nutek & kvinnorna

Igår presenterade Nutek en rapport "Att främja kvinnors företagsamhet", läs den här. Tyvärr så tror inte jag att det räcker med information, ta fram förebilder, finansiering mm som ingår i förslaget.
De flesta av Sveriges småföretagare är män. Det beror bland annat på att dessa företag återfinns i avreglerade sektorer som traditionellt sett dominerats av män. Inom sjukvården, äldreomsorgen, barnomsorgen och skolan arbetar många fler kvinnor än män. Här sker nästan allt i den offentliga sektorns regi vilket har medfört låga löner och färre möjligheter för den enskilde att påverka arbetsplatsen. Detta är ett stort hinder för kvinnors möjligheter att bestämma över sitt eget liv. Sjuksköterskor och förskolelärare har svårt att komma vidare i sina jobb och då det bara finns en arbetsgivare har löneutvecklingen kunnat hållas tillbaka.

Sveriges stora offentliga sektor är inget annat än en jättelik kvinnofälla som bidrar till att förstärka löneskillnaderna mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden. De låga lönerna utgör ett hinder för ett jämställt samhälle. Kvinnan kommer alltid att befinna sig i en beroendeställning så länge hon tjänar mindre än mannen.

Inga kommentarer: