fredag, oktober 12, 2007

Köp inte Volvo


Vad glad jag är att jag aldrig ägt en Volvo. Idagens DI kan man läsa;
"Lastbilstillverkaren Volvo slutar köpa kärnkraftsel i Sverige från årsskiftet. Företaget har slutit ett specialavtal med Vattenfall, eftersom Volvo inte anser att kärnkraft stämmer överens med företagets miljömål.” Vilket hyckleri!

För det första: Kärnkraft är den mest miljövänligaste energikällan efter vattenkraft.
För det andra: Vattenfall som nu Volvo istället skrivit avtal med äger flera kolkraftverk ibland annat Tyskland. Kolkraftverk är en stor miljöbov och i dessa orter i Tyskland har Vattenfall ibland på ett icke ok sätt jagat bort människor från sina hembyar.

Jag förstår inte Volvos resonemang och hoppas de utvecklar och förklara sig. Om man är en sann miljökämpe och vill värna miljön, vilket jag vill, borde vi istället jobba för att länder med osäkra kärnkraftverk avvecklas snarast möjligt. Men framför se till att göra oss oberoende kolkraftverk! Läs även om det i dagens DN.
Foto:www.k.lst.se

9 kommentarer:

Anonym sa...

Volvos ställningstagande är okunnigt och oproffsigt. Kanske är det Vattenfall som lurat Volvo med att marknadsföra kärnkraftfri el som miljövänlig.

Låt oss i så fall sluta kör Volvo och att köpa el från Vattenfall. Men kanske kan man köpa ren kärnkraftel från Vattenfall?
Carl-Erik Wikdahl

Anna K sa...

Instämmer helt, tack för din kommentar.
/Anna

Anonym sa...

Jag är glad att jag kör Volvo! Mycket uppmuntrande att höra att man vill använda sig av förnyelsebara energikällor till sin produktion. Egna vindkraftverk! Bra!
Hur hög är verkningsgraden i ett kärnkraftverk? Vilka konsekvenser har Tjernobyl fått för oss på Sveriges östkust? Är verkligen svensk kärnkraft säker? Vad hände i Forsmark i vintras? Kort minne eller?

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Vet inte om artikeln ändrats sen du skrev det här... Volvo säger iaf att dom vill satsa helt på förnyelsebar energi, vilket dom inte anser kärnkraft vara. Jag tror inte heller dom anser kolkraft vara det, även om det inte står explicit. Dom tänker istället satsa på försörjning från vattenkraft i ett första skede för att i förlängningen gå över till vindkraft. Jag tycker dom låter väldigt miljövänliga?

Anna K sa...

Det är jättebra om Volvo vill satsa på förnybar energi som vattenkraft och vindkraftverk. Dock blir det lite konstigt när man säger att man väljer bort någon omiljövänligt (i detta fall kärnkraft) för något miljövänligt (i detta fall Vattenfall, som bla producerar kolkraft).

Jag tycker att vi borde satsa mycket mer på forskning kring alternativa energikällor för en hållbara miljö.

Något som bilindustrin också borde titta på är hur man kan producera mer milijövänliga bilar. Ingen har vågat ta i frågan att etanolbilar i grunden inte är så miljövänliga.

Anna K sa...

Till "anonym".
Till en början; jag ha inget emot Vattenfall, de är en av många aktörer på markanden (de producerar också kärnkraft). Det var Volvos hyckleri om att välja bort kärnkraft genom välja Vattenfall, jag reagerade på.

Nu till kärnkraften:
Att säkerhetssystemet sa i från i Forsmark visar ju också på att säkerhetssystemet fungerar. Inget är 100 % säkert, men idag har vi övergripande säkerhetskrav på svenska reaktorskonstruktionerna. Där reaktorprocessen inte kan skena iväg, även om avstängningssystemen inte skulle fungera. Svenska kärnreaktorer är självstabiliserande, och vid en situation där kylvattnet skulle av någon anledning börja koka bort ska kedjereaktionien bromsas. Då var det inte vid Tjernobylolyckan, då förhöll det sig tvärtom. När vattnet kokade bort ökade reaktoreffekten vilket dessvärre slutade i en explosion.

Läs gärna Håkan Hagwalls Kärnspöke:
http://www.analys.se/lankar/rapporter/Hagwall.pdf

Anonym sa...

AB Volvo tillverkar lastbilar, dumprar och flygmotorer bl a. Dock inte bilar. Vad du kör eller inte kör spelar ännu mindre roll för dem än vad det hade gjort även om de hade tillverkat personbilar.

Anna K sa...

Rubriken "Köp inte Volvo" handlar om konsumentmakt. Självklart bryr sig knappast ett bolag om vad en person tycker. Men om flera tillsammans tycker till, så kan man påverka och göra skillnad tillsammans.
Jag vet vad Volvokoncernen tillverkar och inte tillverkar. Men de facto är Volvo ett varumärke på marknaden.
Sen vore det intressant att veta hur Vattenfall ska leverera energi exkl. kärnkraft, då allt går in i samma system...:-)